Proste przepisy kuchenne

DAE avatar
emilskowron
Posty: 3
Rejestracja: 17 marca 2020, 21:58

25 marca 2020, 11:12

Kochani, zamieszczajmy proste i sprawdzone przepisy na domowe dania, wypieki i inne przysmaki jakie każdy z nas może samodzielnie lub w grupie przygotować. Zdrowo smacznie i bez chemii :-)

Pragnę się podzielić z Wami swoim własnym przepisem na pyszny chleb domowy. Przepis dopracowałem metodą wielu prób do absolutnego minimum. W niecałą godzinkę możemy się cieszyć zapachem i smakiem własnego chleba. Smacznego!
Szczegółowy przepis w załączniku. Pozdrawiam i serdeczności
Załączniki
chleb emila str. 1
chleb emila str. 1
chleb emila1.JPG (66.37 KiB) Przejrzano 60 razy
chleb emila str. 2
chleb emila str. 2
chleb emila2.JPG (41.05 KiB) Przejrzano 61 razy
DAE avatar
NaturaSanat
Posty: 9
Rejestracja: 11 lutego 2020, 10:43

25 marca 2020, 20:00

Strasznie słaba jakość, zamieść w lepszej, chętnie spróbuję, uwielbiam piec :)

Ja kiedyś na poczcie kupiłem książkę "Wypieki siostry Marii" czy jakoś tak i są tam super przepisy na różne pieczywa.

Z prostych przepisów kuchennych hmmmm, troszkę tego robiłem, jeśli ktoś chce bombę witaminowo - mineralną to chętnie podzielę się grzybkiem kombucha, przerósł mi do ogromnych rozmiarów. Odezwij się na PW jeśli jesteś chętna/chętny. Co chcę w zamian? Dobre słowo / pomysł / technikę np. radzenia sobie z czymś, poradę? Albo coś fizycznego np. stary stabilny zakwas do chleba?

Jestem wegetarianinem od kilku ładnych lat i znam przepis, który oczarowuje nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców: kaczka z jabłkami od https://www.otwarteklatki.pl Polecam zapisać się do newslettera i ściągnąć mnóstwo przepisów eBookach.

KACZKA Z JABŁKAMI:
kaczka2.png
kaczka2.png (91.77 KiB) Przejrzano 51 razy
- Nigdy z nikim i z niczym się nie zmagaj. Gdy jesteś pchany - ciągnij. Gdy jesteś ciągnięty - pchaj. Znajdź naturalny bieg zdarzeń i poddaj mu się - wtedy zjednoczysz się z siłami natury.
DAE avatar
emilskowron
Posty: 3
Rejestracja: 17 marca 2020, 21:58

25 marca 2020, 22:44

może teraz będzie bardziej czytelne:

 Chleb Emila, który zawsze wychodzi pyszny 

Składniki wg uznania i rozmiaru blaszki ale te podane poniżej pozwolą na uzyskanie chlebka po upieczeniu o wadze 0.9 – 1.0 kg
• 250 g - Mąki orkiszowej jasnej typ 500
• 250 g - Mąki orkiszowej ciemnej typ 2000
(można zrobić z jednego gatunku mąki, lub innej mąki, pszenna, żytnia, itp. wg uznania można eksperymentować)
• Mała łyżeczka soli różowej kłodawskiej
• Ziarna wedle smaku i uznania:
- słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane,
• 4 łyżki stołowe dobrej oliwy – np. z pestek winogron
• ½ opakowania drożdży suchych instant, czyli około 3,5-4.0 g
• 300 – 500 ml ciepłej wody (w zależności od mąki i konsystencji ciasta)
• 1 łyżka stołowa dobrego miodu.

Wszystkie składniki suche, czyli mąka, sól, ziarna, drożdże wsypujemy do
miski i mieszamy ze sobą przy pomocy umytych wcześniej i suchych dłoni … nie mieszać maszynowo lub robotem, chodzi o przekazanie cudownej i pozytywnej energii płynącej prosto od nas 

Jak wymieszamy wszystkie suche składniki to dodajemy do nich 4 łyżki stołowe oliwy.

Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżkę stołową dobrego miodu i wlewamy do miski z mąką i oliwą.
Mieszamy drewnianą łopatką aż do uzyskania ciasta, które w swojej konsystencji bedzię lekko płynne (coś jak budyń), w zależności od mąki, jeśli ciasto wyjdzie zbyt zbite (np. tak jak na pierogi) dodać o drobinę więcej wody.

Po wymieszaniu przelewamy ciasto do foremki (np. keksówki, ja używam szklanej), którą wcześniej możemy wyłożyć papierem do pieczenia, nie będziemy mieli wtedy dużo mycia i szorowania formy po upieczeniu i chlebek się do niej nie przyklei i sam wyskoczy z formy po upieczeniu ;-)

Ciasto powinno zajmować połowę wysokości formy do pieczenia. Można na wierzch wysypać ziarnem, pogłaskać mokrą łopatką aby ziarno się przykleiło i po upieczeniu nie odpadło od skórki.

Możemy dodatkowo opruszyć mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Jak jest ciepło ciasto może wyrastać na blacie w kuchni, nie przykrywamy żadną ściereczką bo jak wyrośnie to przyklei się do ściereczki i przy odywaniu ciasto może opaść.
W zimie ciasto może wyrastać w piekarniku w temp. 30 stopni.

Ciasto sobie spokojnie rośnie a my nagrzewamy piekarnik (grzanie Góra-dół, bez termoobiegu) do 200 stopni C.

Jak ciasto wyrośnie i podniesie się do końca formy, ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Nie trzęsiemy formą podczas transportu do piekarnika bo opadnie!


Pieczemy 40-50 minut (wg uznania, jaki kto lubi wypieczony). Po tym czasie możemy wyjąć z formy i jeszcze w papierze do pieczenia włożyć do pieca na 5 minut aby skórka była bardziej chrupiąca  wg uznania i smaku.

Po 5 minutach wyjmyjemy chlebek i odstawiamy do wystygnięcia.
Gorący źle się kroi, choć jest nieziemsko pyszny.
30 minut stygnięcia trwa jak wiecznośc to warto zaczekać by później rozkoszować się cudownym pieczywem bez chemii i sztucznych spulchniaczy.

Smacznego i na zdrowie!!!

Mi nie brakuje niech i Wam nie braknie
DAE avatar
NaturaSanat
Posty: 9
Rejestracja: 11 lutego 2020, 10:43

25 marca 2020, 23:23

Ostatnio zrobiłem masło ze śmietany zebranej z mleka prosto od krowy, tylko, że to ok 30 minut ubijania :)

Dawno temu na pchlim targu kupiłem maselnicę, taką nakręcaną na słoik, w końcu się przydała.

Składniki/potrzebne przybory:
- Mleko prosto od krowy z którego uzyskamy śmietanę.
- Maselnica / termomix / niektórzy robią to w butelce, nigdy nie próbowałem.

Śmietanę wlewamy do maselnicy na ok 3/4 wysokości, zamykamy i zaczynamy ubijać. Po pewnym czasie zaczyna nam się pokazywać na kijku u góry masełko :) Po ok pół godziny otwieramy maselnicę, przez sitko zlewamy maślankę do naczynia a na sitku zostają nam grudki masła. Przelewamy je zimną wodą i formujemy np. ręką w osełkę.

Szał smaku gwarantowany!
- Nigdy z nikim i z niczym się nie zmagaj. Gdy jesteś pchany - ciągnij. Gdy jesteś ciągnięty - pchaj. Znajdź naturalny bieg zdarzeń i poddaj mu się - wtedy zjednoczysz się z siłami natury.
DAE avatar
ATOMIS50
Posty: 271
Rejestracja: 18 grudnia 2019, 16:32
Lokalizacja: Polska

26 marca 2020, 07:47

FASOLACZKI

5 ugotowanych na twardo jajek, 1 szklankę ugotowanej fasoli zemlec w maszynce do mięsa. Posolić, dodać 1 jajko surowe i przyprawy ziołowe. Żeby odpowiednio zagęscic, należy wsypać tarta bułkę wymieszać i uformować kotlety. Wyłożyć na posmarowana tłuszczem blaszke, zapiec w piekarniku.
FASOLACZKI są niezwykle zdrowe i pyszne. Smakują z gotowanymi warzywami, z ziemniakami, z ziolowymi placuszkami. Można też zjeść je między posiłkami zamiast niezdrowych słodyczy.
,, PŁOMIEŃ WIECZNEJ MĄDROŚCI ".

,,O AHURA MAZDO TWOJA MĄDROŚĆ JEST PRADAWNA I NAJWYŻSZA ".

,, BĄDŹMY JEDNYMI Z TYCH ,
KTÓRZY ODNAWIAJĄ ŚWIAT
POPRZEZ DOBRE MYŚLI DOBRE SŁOWA I DOBRE CZYNY "".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie - ciało i umysł”