Wiedza-Rozwój człowieka-świadomość

DAE avatar
Tomasz21
Posty: 374
Rejestracja: 27 kwietnia 2019, 20:41

04 listopada 2019, 20:03

2019.11.30.00.[PL]-Wiedza-Rozwój człowieka-świadomość. -POLECAM- czas; [97min]-

Praca z cieniem jako proces rozwoju świadomości - Malwina Stach [ep.73]
Dzisiejszym gościem, jest; Malwina Stach, która już od najmłodszych lat czuła, że świat jest czymś więcej niż tylko materią. Jest psychologiem, nauczycielką pracy z cieniem oraz instruktorką świadomego śnienia i jogi. Duchowością zajmuje się od najmłodszych lat swojego życia a w życiu dorosłym, realizuje swoje odkrycia w pracy z drugim człowiekiem. Prowadzi warsztaty, kursy online, występuje publicznie oraz pracuje w sesjach 1 na 1. Zapraszam na niesamowitą rozmowę o duchowości, naszych cieniach oraz świadomym śnieniu. Tematy dzisiejszego docinka:
1. Jak Malwina rozpoczęła swoją podróż w rozwój świadomości?
2. Jaka jest różnica pomiędzy tak zwaną Starą a Nową Ziemią?
3. Czy każdy człowiek ma w sobie Cień? Jak go zlokalizować? Jaka jest rola Cienia w życiu człowieka?
4. Załóżmy że mamy kogoś kto chciałby zacząć od zera. Jak poinstruowałabyś taką osobę?
5. Relacje międzyludzkie. Jakie są Twoje doświadczenia w budowaniu relacji z drugim człowiekiem?
6. Świadome śnienie.
To tylko jest streszczenie, ( krótkie )To trzeba uważnie wysłuchać; to pomoże zrozumieć wiele spraw, dotąd bardzo odległych i nie zrozumiałych dla nas i naszego otoczenia. Autorka wie co mówi, i jest to prawda. Rozwój naszej świadomości pozwoli nam inaczej reagować na pewne zdarzenia, które nas dotyczą. Ta Wiedza może być bardo pomocna nam, w naszym życiu codziennym. Podniesienie naszego poziomu duchowego pozwoli mam ewoluować na wyższy poziom. Myślę, ze chyba warto to zrobić, aby móc popatrzeć na wszystko z góry, i z dystansem. Miłego i uważnego słuchania, mam na myśli ze zrozumieniem, dotyczących tam spraw i kwestii.
Pozdrawiam;
:ugeek:
Link do filmu;
DAE avatar
WuStan
Posty: 4
Rejestracja: 17 listopada 2019, 20:09

19 listopada 2019, 23:54

A w poniższym linku dowiecie się całej reszty jaką tylko będziecie chcieli w temacie rozwoju każdego z aspektów niniejszego wątku:

=> http://www.ksiegozbiory.cba.pl/ksiegi.html

Ja sam nie zdołałem wszystkiego przyswoić, zostało mi jeszcze ok 1/3 całego zbioru i nie mam pojęcia czy zdążę.
Pozdrawiam Wszystkich.
DAE avatar
Tomasz21
Posty: 374
Rejestracja: 27 kwietnia 2019, 20:41

20 listopada 2019, 20:47

Witam; A jak pobrać książkę, na Linuxie? Ja nie mam Windowsa, Pytam? bo nigdy książek nie pobierałem? A te programy do ściągnięcia to są pod windowsa. Jakaś rada? Pozdrawiam.
DAE avatar
WuStan
Posty: 4
Rejestracja: 17 listopada 2019, 20:09

21 listopada 2019, 19:57

Cześć Tomasz21. Przyznam szczerze, że nie wchodziłem na tę bibliotekę z Linuxa i faktycznie rozszerzenia jego archiwów to ".tar", więc może być problem, ale zaraz podłączę się kompem z Xubuntem i sprawdzę czy w ogóle pobierze mi na dysk cokolwiek. Jeśli tak, to sprawdzę czy istnieje jakiś konwerter "zip"/ "rar"/ "7zip" na "tar". Byłem przekonany, że program obsługi trybu "win..." w Linuxie radzi sobie z tym bezproblemowo.
DAE avatar
utywq135
Posty: 25
Rejestracja: 24 września 2019, 01:07

22 listopada 2019, 18:47

@Tomasz21 Jakiego linuxa używasz? Na Archu wystarczy pobrać pakiet "zip" i np. jakiś archiwizer typu "ark" plazmy i wszystko działa jak na windowsie.
https://www.cda.pl/video/4123186b1
Kontakt Telegram: utywq72
DAE avatar
Tomasz21
Posty: 374
Rejestracja: 27 kwietnia 2019, 20:41

22 listopada 2019, 23:58

Witam; Odpowiadam, Debian-8. A co Arch-Linux, to mam płytę tej dystrybucji; 2017.09.01.
Ale ona jest tylko do obsługi z terminala. Sam - Arch; jest malutki i podoba mnie się właśnie za to.
Moim problemem jest wiek, i to że dopiero od 5-lat używam Pc-ta. Zacząłem od XP-eka, używałem go tylko 3-miesiące. Przeszedłem na Minta, na dwa lata; następnie zmieniłem na Debiana -8.
Próbowałem też, Debian-9. Ale się wycofałem z tego. Sporo wiem, o bezpieczeństwie; w sieci. Ale manualna obsługa nie jest moją mocną stroną. Tam gdzie mieszkam nie ma nikogo kto by pomógł w tej materii. Chodzi o to żeby pokazać. To że wiem na temat budowy sieci, tej bez cenzury i serwerów, to nie znaczy że umiem ją zbudować. Jak dostałem listę komend potrzebną do uruchomienia, to bez większego problemu to zrobiłem. Ja mogę powiedzieć co trzeba zrobić, mogę powiedzieć czego unikać, jak się zachowywać, ale ja nie jestem informatykiem. Niestety. Ja nie napiszę programu, ja go nie jestem wstanie sprawdzić, czy jest on dobry, czy nie ma tam czegoś niepożądanego. A Windowsa unikam jak ognia; informacje jakie posiadam na jego temat, są wystarczające aby to zrobić. Wszystkie porady są mile widziane, pod warunkiem, że nie zahaczają o windowsa. Do niego już nigdy nie wrócę, nie ma takiej opcji. Żeby tak do „Archa” zainstalować obsługę graficzną? Ja nie umiem tego zrobić. Po-zatem jest to dość rzadka dystrybucja, i trudno by było znaleźć pomoc w uruchomieniu jej. Młodzi tego nie rozumieją? A moi koledzy już w większości odeszli do lepszego świata. Jest wyspa i ja jestem na niej. Taka przenośnia. Jeśli będą jakieś porady , to chętnie je wypróbuję. Jestem gotów podjąć wyzwanie. Tak całkiem przy okazji taka ciekawostka;
W Iranie Internet nie działa już czwartą dobę. Budują własny wewnętrzny Internet.
20 listopada 2019, 18:31

O wykrytym braku widoczności Iranu z zewnętrznego świata wspominaliśmy krótko na naszym Twitterze. Obecny blackout wynosi już ~4 doby:

Co ciekawe również dostęp do zewnętrznego świata (internetu) jest bardzo mocno ograniczony, czy wręcz niemożliwy: (poniżej przykładowe serwery proxy umożliwiające ew. kontakt ze światem zewnętrznym):

BBC donosi jednocześnie, że w kraju działa „wewnętrzny internet”
Mr Tajdin notes that Iran has spent years developing an internal „intranet” network so that certain branches of government and banks, for example, can stay online inside the country during shutdowns that cut Iran off from the outside world.
„People can still access domestic websites that are connected to this network, which means that Iranian apps can work, websites can work although there’s no [international] internet access,” he explains.
Warto też podkreślić że blokadę Internetu ćwiczy też Rosja i patrząc od strony państwa (niekoniecznie obywateli) mój dopisek – „służby specjalne” jest to istotna możliwość w arsenale – choćby na wypadek poważniejszego konfliktu zbrojnego. Inna opcja alternatywnego internetu jest ćwiczona na Kubie (tutaj sieć organizowana pomiędzy użytkownikami nazywa się StreetNet, choć oczywiście nie jest ona po myśli rządu…).

Ciekawa jest ta „StreetNet”, jak ona jest zbudowana? I jak ona działa? Czyli Iran dołączył do klubu, nie inwigilowanych.+ oczywiście, Kuba i Rosja, Korea Północna. Chiny. Szambo-nurki wyją jednym głosem. Ich Demokracja się zaczyna walić na łeb na szyję. Mogą tylko wyć do księżyca.
Pierwszy krok został zrobiony; potem przyjdzie drugi i trzeci. Nareszcie mądre posuniecie.
PS. Sprawdziłem ten internet; "StretNet" - działa on na kablu, ludzie się samodzielnie połączyli kablami; taka wewnętrzna sieć na całe dzielnice, i prawie na całą Hawanę.
Pozdrawiam.
:ugeek:
DAE avatar
utywq135
Posty: 25
Rejestracja: 24 września 2019, 01:07

23 listopada 2019, 00:47

Moim problemem jest wiek, i to że dopiero od 5-lat używam Pc-ta. Zacząłem od XP-eka, używałem go tylko 3-miesiące. Przeszedłem na Minta, na dwa lata; następnie zmieniłem na Debiana -8.

@Tomasz21 To tylko dobrze o Tobie świadczy. Miło mi to słyszeć, że ktoś chce się uczyć, a nie mówić - „ja już jestem na to za stary”. Takim gadaniem przyznajemy się do przegranej.

Arch ma ten minus, że właśnie jest trudny do instalacji. Można sobie pomóc skryptami jak np.: Archfi (link. https://www.youtube.com/watch?v=ISPMbGtk11k), ale nadal instalacja ta wymaga trochę wiedzy i umiejętności. Ze swojej strony polecam dystrybucję Manjaro. Bazuje na Archu jest lekka i nieźle dopracowana. Manjaro, w przeciwieństwie do Archa instaluje się już gotowym środowiskiem graficznym(stąd ta wielkość pliku .iso).
Na sam początek dystrybucja idealna do przyzwyczajenia się z pacamanem(moim zdaniem zdecydowanie lepszy od „apt-get” nie tylko w swej prostocie jak i również ilością pakietów).

Możliwe, że w przyszłości przy odrobinie czasu zrobię poradnik jak zainstalować Archa. Obecnie większość poradników jest nieaktualnia, ponieważ twórcy kilka tygodni temu trochę namieszali w pakietach.
https://www.cda.pl/video/4123186b1
Kontakt Telegram: utywq72
DAE avatar
Tomasz21
Posty: 374
Rejestracja: 27 kwietnia 2019, 20:41

23 listopada 2019, 01:32

Witam; Ja mam płytę, i już próbowałem instalować; Tylko potem do obsługi miałem terminal. ( a w tych sprawach jestem cienki ) . W zasadzie chodziło by tylko o doinstalowanie jakiegoś kawałka systemu graficznego. Na Debianie Używam "KDE" - bo ma Konquerora. Te dwie rzeczy zaważyły na wyborze tej dystrybucji. Uznałem, ze to jest najbezpieczniejsza wersja. Czyli najsampierw zdecydowałem się na Konqureora, następnie szukałem jaka dystrybucja go posiada? I padło na Debiana-8. Wtedy taki był aktualny. A szukając dystrybucji, znalazłem "Archa", i to się bardzo mnie podobało; tylko był problem z doinstalowaniem grafiki. Tego nie potrafiłem zrobić.
A terminal, mogę obsłużyć jak mam zapisane komendy. Ale to musi być komplet komend. A przy okazji znalazłem, poradnik jak pobierać filmy fizycznie. z YouTube- bo miałem z tym problem. ( Zablokowali ). Poradnik jest wydrukowany; jutro pierwsze próby, instalacji i pobierania.
Jakby gdzieś przy okazji wpadły komendy instalacji graficznej do Archa; To będę bardzo wdzięczny, szukałem, ale chyba źle to robiłem, albo nie w tym miejscu. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
:ugeek:
DAE avatar
utywq135
Posty: 25
Rejestracja: 24 września 2019, 01:07

23 listopada 2019, 02:23

Nawet nie wiedziałem, że KDE ma tak fajne narzędzie jak Konqueror. Chyba zacznę go używać. :)

A co do Archa. Mogę wypisać Ci komenda po komendzie(ze zdjęciami i krótkim tłumaczeniem) jak go zainstalować i skonfigurować do Twoich potrzeb. Potrzebuje tylko wiedzieć:
- Bios jest ustawiony na UEFI czy BIOS/Legacy? (komenda: ls /sys/firmware/efi jeżeli pokaże pliki to jest to UEFI jeżeli folder nie istnieje to jest to BIOS/Legacy)
- Z internetu korzystasz z kabla czy wifi?
- Ile masz dysków w komputerze?
- Które partycje można sformatować a które mogą być sformatowane i użyte. (listę dysków i partycji można podejrzeć komendą: sudo fdisk -l )


Poradnik z pobieraniem filmów na youtube na Linuxie zmieściłem na tym forum z dziale z komputerami. Może Cię zaciekawi.
https://www.cda.pl/video/4123186b1
Kontakt Telegram: utywq72
DAE avatar
Tomasz21
Posty: 374
Rejestracja: 27 kwietnia 2019, 20:41

23 listopada 2019, 10:36

Witam; Dzięki za szybką odpowiedź.
*Cytuję; A co do Archa. Mogę wypisać Ci komenda po komendzie(ze zdjęciami i krótkim tłumaczeniem) jak go zainstalować i skonfigurować
Przedtem jak instalowałem, „archa” To na płycie był chyba przewodnik. Bo go zainstalowałem bez większych problemów, Był, działał, tylko otwierał się terminalu. Tyle pamiętam; zrezygnowałem, bo nie umiałem obsługiwać terminala. Nie znałem żadnych komend. Płyta jest fabryczna z „Linux-Magazine”. z październik -2017-rok.
*Cytuję; - Bios jest ustawiony na UEFI czy BIOS/Legacy? (komenda: ls /sys/firmware/efi jeżeli pokaże pliki to jest to UEFI
To są stare komputery; mam ich parę, służą – służyły do doświadczeń. UEFI- raczej nie posiadają.
Wiem co to jest za gówno, i nie chcę tego mieć. Ciekawostka- mam psa, od urodzenia, i nazwałem go; „EFI”. Skrót, od słowa „UEFI”. Miało być krótko, Psiak jest dobry, ale trochę psoci.
W starych kompach tego nie ma, ale posprawdzam i upewnię się. Dzisiaj poszukam jakiegoś na chodzie. I uruchomię czy jeszcze chodzi?
*Cytuję; - Z internetu korzystasz z kabla czy wifi?
Internet mam radiowy, Router jest na kartę, od Plusa. Niestety jedyny z dobrym zasięgiem; Jest „LTE”. W nocy całkiem przyzwoite parametry. Jest to Huawei, Jedynym problem tego Routera jest to, że nie mogę ustawić portów, jest fabrycznie zablokowany; Pochodzi z Danii. W efekcie nie mogę używać „Tora”. Reszta instalacji jest już na kablu, → do Switch-a, → do komputerów. Tylko kabel, jestem świadom – co to jest Wi – Fi.
*Cytuję; Ile masz dysków w komputerze?
Zawsze jeden dysk; na jeden komputer. Komputerów mam parę sztuk. Jeden komputer = jedno tylko zadanie, jedno przeznaczenie. Na przykład, Rosyjskie strony; tam dopiero są ciekawe rzeczy.
Rosyjskiego się jeszcze uczę, od roku, ale są postępy. Wszystko drukowane czytam, i większość rozumiem; zdarzają się słowa, których brakuje. Ogólnie wiem o co chodzi.
*Cytuję; Które partycje można sformatować a które mogą być sformatowane i użyte.
Ponieważ mam tak zrobione, jeden komputer = jedno zadanie; To nie mam robionych partycji.
Pierwsze instalacje, były robione na wspólnej partycji; Z powodu braku odpowiedniej wiedzy.
A potem już tak zostało. Zastosowałem zasadę; jeśli nie możesz wejść przez drzwi? To wejdź przez okno. To działa skutecznie, i przeciwnik jest zawsze niemile zaskoczony.
*Cytuję; Poradnik z pobieraniem filmów na youtube na Linuxie zmieściłem na tym forum z dziale z komputerami
Jest już skopiowany i wydrukowany; będę go instalował. Był mnie on bardzo potrzebny. Bo pingwiny zablokowały mnie nagrywanie filmów. Taka mała zemsta, za niepoprawność polityczną.
Na ten temat mógłbym napisać książkę. Tak że ten opis zrobiłeś na moje telepatyczne zamówienie.
Bardzo go potrzebowałem i dostałem go. Jeszcze raz wielkie dzięki. Posprawdzam wszystko uruchomię coś, i dam znać jak sytuacja wygląda. Chwilę to może potrwać, bo ja już nie jestem taki szybki.
Pozdrawiam.
:ugeek:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie”